keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Johan Ludvig Runberg 5.2

Johan Ludvig Runeberg
Johan Ludvig Runeberg oli suomenruotsilainen runoilika, kirjailia ja toimittaja. Hän eli 5. helmikuuta 1804 - 6. toukokuuta 1877. Hän syntyi Pietaaaarissa ja kuoli Porvossa. Runebergin isä oli merikapteeni Lorens Ulrik Runeberg ja äiti Anna Maria Malm. Johan oli esikoinen ja hänellä oli kolme sisarta. Runebergilla oli kahdeksa lasta, joista kaksi kuoli lapsena. Hänen vaimon nimi oli Fredrika Charlotta Runeberg. Fredrika oli kuuluisa koska hän teki Runebergin torttu. Johan Ludvigin runot ovat "Saarijärven Paavo", "Se oli ennen","Rakkaus","Ruusulle" ja paljon muuta.

Mairo
 

 
 

Johan Ludvig Runeberg oli suomalainen runoilija , kirjailija ja toimittaja . Hän syntyi 5.helmikuuta 1804 Pietarsaarilla, Suomessa ja kuole 6 toukokuuta 1877 Proovassa , Suomessa. Hän asui Suomessa ja hän äidin kieli oli ruotsi. Hän nainen oli Fredrika Runeberg. Fredrika syntyi 2.syyskuuta 1807 ja kuolee 27.toukokuuta 1879. Hän asui Suomessa . Hän oli kuuluisa kosk hän tekee Runebergin tortu. Runebergi vanhemmat olivat merikapteeni Lorens  Urlik Runeberg ja aAnna Maria. Heillä oli 8 lasta mutta 2 lasta olit kuilrenut kun he olit vielä pienet.
J.H Runeberg oli kirjoittanut "Elämäni "Friggalle""Hautaus ""Kesä yö".

Mark


Fredrika Runebergin tortut ovat kuuluisia.
 


Johan ludvig Runeberg syntyi 5 helmikuuta 1804 ja hän kuoli 6 toukokuuta 1877 hän oli vain 73 vuotta. hän äidinkieli oli ruotsi. Johanin vanhemmat olivat merikapteeni, Johanillä oli kolme sisrta Urika Carolina, Emilie ja Maria Mathilda. Johanin vaimo oli Fredrika Runeberg hänen vaimo eli 1807-1879 hänen vaimo asui helsingissä suomessa. Johan ja Fredrika menivät naimisiin vuonna 1831, heillä oli kahdeksan lasta ja kaksi kuolivät lapsina, Johan  mutti helsinkiin koska hän sai lukio helsingissä vuonna 1828 mutta hänen perhe mutti porvooseen
Johan kirjoitti koko tuotantonsa ruotsiksi
Runot
Hirvenhihtäjät
Runot, toinen vihko
Hanna
Nadeschda ja joluilta
Runot kolmas vihko
Kuningas fjalar
 
Kennedy:)
 
Johan Ludvig Runeberg oli suomenruotsilainen runoilija, kirjailija ja toimittaja. Johan L. Runeberg syntyi 5. helmikuuta 1804 Pietarsaarissa, Suomessa. Hän kuoli 6. toukokuuta 1877 Porvoossa, Suomessa. Hän oli 73 vuotta vanha kun hän kuoli. Hän asui Porvoossa. Johan L. Runebergin vaimo oli Fredrika Runeberg, hän oli suomalainen ruotsikielinen kirjailija. Hän on kuuluissa koska hän oli Johan Ludvig Runebergin vaimo ja hän teki runebergintorttuja. Johan L. Runebergilla oli 8 lasta, joista kaksi kuoli lapsena. Heidän nimet olivat Anna Carolina, Ludvig Mikael, Lorenzo, Walter Magnus, Johan Wilhelm, Jakob Robert, Edvard Moritz ja Fredrik Karl. Runebergin tunnetuin teoset ovat Runot, Hirvenhiihtäjät, Runot 2, Hanna, Nadeschda ja Jouluilta, Runot 3, Kuningas Fjalar, Vänrikki Stoolin tarinat 1, Vänrikki Stoolin tarinat 2, Salamiin kuninkaat.
 
Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti